🍯 Cadouri din Borcan
Îți dăm 6 idei de cadouri atipice de Crăciun, făcute de tine. Basic, dar ușor de pregătit și de care se bucură mai toată lumea.
Sunt puține lucruri pe lumea asta pe care ne-am bucura să le primim la fel de mult cum ne-am bucura să primim mâncare 😅. Nu pentru că n-am fi fost foarte bine hrănite de-a lungul vieților noastre (asta ca să nu ne-o luăm pe coajă de la buni Rozi), dar pentru că pur și simplu preferăm ceva care ocupă loc în stomac, decât pe un raft.
La fel de mult cum ne place să le primim, ne place și să oferim cadouri din bucătăria noastră. Așa că azi, îți dăm 6 rețete de care ai vreme, hă-hăăă, să te ocupi până de sărbători. Toate se pun la borcan, sunt super ușor de făcut și suntem sigure că prietenii tăi se vor bucura de ele, așa cum se bucură și ai noștri.
P.S. Ideal ar fi să sterilizezi borcanele/sticlele înainte să le folosești - fie că reutilizezi borcanele de acasă, fie că îți cumperi unele noi. Noi ne-am luat după Savori Urbane.
Mix de ciocolată caldă
Mix-ul de ciocolata caldă... do I really need to explain myself? Cred ca pe lângă șemineu, al doilea cuvânt sinonim cu a fi cozy de Crăciun e ciocolata caldă. Și, dacă tot am o pasiune pentru dăruit căni, am zis că o rețetă bună de mix de ciocolată caldă poate veni la pachet. Tot timpul fac dublu batch și țin jumătate pentru mine 🙈
Extra info:
Mie imi place să pun 2 linguri într-o cană de lapte fierbinte, dar merge și doar cu apă caldă.
Ține până la 6 luni dacă este păstrată într-un loc uscat și răcoros. Nouă ne place așa de mult încât de obicei fac câteva batch-uri doar între Crăciun și Revelion.
Everything But The Bagel seasoning
Everything But the Bagel a fost condimentul pe care îl ceream tot timpul când mă întrebau prietenii ce vreau din SUA. I-am dus dorul până când am început să îl fac acasă și să îl împărtășesc și cu alții care suferă de melancolie după brunch-urile americane.
Extra info:
E un condiment numa' bun de pus pe absolut orice mic dejun savoury, pe salate, pe tofu, ouă, pâine cu cremă de brânză etc.
Ține până la 6 luni dacă îl păstrezi în loc uscat și răcoros.
Hot Fermented Honey
Hot Honey e pe val acum cam pe toate rețelele de socializare și mi se pare super gustoasă. Merge foarte bine pusă peste o focaccia, dar ultima dată când am făcut-o, pentru că îmi place să fermentez chestii, s-a transformat în Hot Honey 2.0 sau Hot Fermented Honey.
Extra info:
E extraordinară de pus pe orice: în samiciuri, pe grilled cheese înainte să fie prăjit în tigaie, în marinade pe cărnuri, pe feta, ca topping pe focaccia sau chiar și pe pizza. Sau amestecată cu maioneză pentru un sos rapid și bun.
După ce o lași la fermentat cam o săptămână (o poți oferi cadou între timp), trebuie ținută în frigider și e bună vreo lună.
Caramel sărat
Am avut mereu un love-hate relationship cu caramelul și în ultimii ani l-am mai făcut chiar numai pentru tarte tatin. Dar caramelul sărat e o cu totul altă poveste. Știi pe ce pun pariu că merge perfect? Peste prăjitura aia clasică de mere cu foi fragede! S-ar putea să păstrez un borcănel pentru mine. 😅
Din rețeta de mai jos ies 3 borcănele de dimensiuni aproape similare. Poți oricând dubla/tripla rețeta dacă ai mai mulți oameni în gând.
Extra info:
Atunci când adaugi unt peste zahărul caramelizat fierbinte, apa din unt se evaporă rapid din cauza temperaturii ridicate a caramelului. Această evaporare generează aburi, iar bulele de abur pot provoca formarea spumei în caramel pe măsură ce se ridică la suprafață. Amestecă cu un tel cu mâner lung și nu vei avea probleme!
Sirop de cimbru
Ana l-a făcut la Famsgiving și mi-a cam picat cu tronc. E super aromat și perfect de pus în cocktailuri, limonade sau ceaiuri sau de însiropat blaturi. Numai bun de oferit cuiva care experimentează cu cocktailuri de sărbători! Eu l-am pus în sticle de bere de ghimbir/ alte băuturi de la Bundaberg pentru că am o grămadă pe care nu m-a lăsat inima să le arunc.
Extra info:
Din rețeta de mai sus ies cam 500ml de sirop. Dacă vrei să faci mai mult (să umpli, de ex. 3 sticle de Bundaberg) poți dubla rețeta.
Siropul stă la frigider și are o durată de viață de maximum 2 săptămâni. Deci numai bine cât să prindă Crăciunul și Revelionul. Să curgă cu cocktailuri!
Dacă vrei să-i prelungești viața - sau ai făcut mai mult decât ai nevoie - poți să-l pui la congelator. Datorită cantității mari de zahăr siropul nu va îngheța.
Granola
Pentru perioada post-Crăciun, când nu știi exact ce zi e, când ai mânca ceva mai light pentru că încă un mic dejun cu bef ți s-ar părea prea mult - atunci intră în scenă granola. E perfectă peste niște iaurt grecesc, cu fructe proaspete (sau tot din borcan). Nu este o granola foarte dulce (spre deloc) tocmai ca să lași această decizie celor cărora le-o oferi. Dacă le dai și un borcănel de caramel sărat e perfect!
Extra info:
Din cantitatea din rețetă ies 2 borcane mari de 1l, dar tu poți să împarți granola cum vrei tu atunci când o faci cadou, și în cantități mai mici.
Nu pleca de lângă cuptor cât timp o faci. Alunele și nucile se ard foarte ușor și nu vrei să fii ca mine, la 12 noaptea, selectând ce s-a ars din granola.
Ține-o la loc uscat și răcoros.
Joacă-te cu ingredientele - mai poți adăuga fulgi de cocos, susan, semințe de dovleac, poți înlocui mierea cu sirop de arțar iar uleiul de măsline cu ulei de cocos.
După cum vezi, noi suntem mari fane ale refolositului de borcane, sticle, recipiente. Singurul dezavantaj pe care îl vedem în situația asta e că unii prieteni primesc un borcan mai mic, alții un borcan mai mare. Dar ce motivație mai bună să fii un prieten bun, decât speranța unui borcan mare cu bunătăți la anul? 🤣
Honorable mentions de cadouri la borcan pe care le poți face de la alți foodies. ❤️
Cam atât din partea noastră! Mult spor la gătit, cadorisit și bucurat în perioada asta!