Pe principiul de ce să dau drumul la centrală, când pot să dau drumul la cuptor, azi am revenit cu rețeta Anei de focaccia promisă în septembrie. Focaccia face parte din categoria rețetelor care au nevoie de timp ca să iasă așa cum trebuie. Dar nu dispera, it’s all worth it. Plus, la final îți spunem de unde să-ți iei una bună (în Cluj) atunci când n-ai chef să stai 24 de ore după o coptătură. Tot la final îți spunem și un alt beneficiu surpriză pe care îl obții dacă faci focaccia acasă. ✨
Disclaimer - această focaccia se face cu drojdie, dar la fel de bine (nu și la fel de ușor dough) poți face focaccia cu maia. Focaccia cu drojdie e mai densă și mai potrivită pentru mâncat ca side, în timp ce cea cu maia e mai chewy, are o textură mai lipicioasă.
INGREDIENTE pentru o tavă de dimensiunea 24/34 cm
Poți folosi și alte dimensiuni, dar ia în calcul faptul că, în funcție de tavă, focaccia ta va ieși mai subțire sau mai groasă și va trebui să ajustezi timpii de coacere. Ultima dată am copt-o în două vase: o tavă clasică, pătrată și o tigaie de fontă mică. Așa am putut folosi două topping-uri preferate. - Ana
500 g făină
400 ml apă
5 g sare
7 g drojdie uscată
50 ml ulei de măsline
50 g mălai
Timingul rețetei pentru 24 de ore e următorul:
ZIUA 1
18:00 - Pregătești aluatul
18:20 - Adaugi drojdia
18:25 - Lași la dospit
18:45 - Prima tură de S&F
19:05 - A doua tură de S&F
19:25 - A treia tură de S&F
19:50 - Pui aluatul la frigider
ZIUA 2
17:00 - Scoți aluatul din frigider
18:00 - Bagi focaccia la copt
18:35/45 - Scoți focaccia & te bucuri de ea
INSTRUCȚIUNI
Amestecă într-un vas mare făina, apa și mălaiul și lasă-le 20 de minute la hidratat.
Adaugă drojdia și sarea și frământă la mână aproximativ 5 minute adăugând treptat uleiul ca să te ajute la frământat.
Ridică cu mâna tot aluatul din vas și pune o lingură de ulei pe fundul vasului. Lasă aluatul la dospit 20 de minute.
Fă 2 împăturiri de tipul stretch & fold (vezi aici un exemplu de stretch & fold) și lasă aluatul la dospit cu crăpătura în partea de jos pentru încă 20 de minute.
Repetă stretch & fold de încă 2 ori, la distanță de aproximativ 20 de minute. (Eu îmi setez un timer la 25 de minute și ii dau repeat de 2-3 ori.)
Pune aluatul la frigider până a doua zi, acoperit.
Când ești gata să reiei procesul, pune ulei de măsline (cam 2 linguri) și încă 2 linguri de mălai pe fundul vasului în care urmează să coci focaccia. Nu uita că dimensiunea vasului influențează grosimea focacciei. Daca vrei să faci un samici bun, ai nevoie de o focaccia un pic mai groasă, dacă îti place coaja, probabil vrei una mai subțire. Dacă o coci în două vase diferite, poți împărți aluatul 60%-40% to get the best of both worlds.
Pune cu blândețe aluatul de focaccia în vas. Cu mâinile unse cu ulei, apasă cu degetele ca să formezi niște gropițe și lasă mai apoi aluatul la relaxat și dospit pe blat acoperit cu folie sau cu un ștergar timp de 45-60 de minute. Timpul acesta depinde de temperatura bucătăriei tale, dar poți vedea că focaccia ta e gata de copt când aluatul e aerat și pufos.
Preîncălzește cuptorul la 215°C.
Unge-ți din nou degetele cu ulei și mai fă o tură de gropițe.
Pune topping-urile preferate. Poți să le vezi pe ale mele ceva mai jos.
Coace focaccia 35-45 de minute. După 25 de minute o poți întoarce, ca să se coacă egal. (Desigur, dacă ai un cuptor care coace egal nu e nevoie să faci asta.)
Odată ce e coaptă, scoate-o din vas pe un grilaj de metal (sau pe raftul de la cuptor, sau pe 2 linguri de lemn puse peste o tava mai adâncă). Ideea e simplă, ai nevoie de cât mai mult air flow pentru a nu bloca aburi sub focaccia.
Doughs & Don'ts
Poți lăsa aluatul la frigider înainte de coacere și mai mult de 24 de ore, dar nu mai mult de 72 de ore.
Nu e obligatoriu, dar ajută să dospești focaccia peste noapte într-un vas de aceeași formă cu vasul în care urmează să coci - dacă coci în vas rotund, dospești în vas rotund. Acest lucru ajută ca aluatul să se extindă echilibrat atunci când îl bagi la copt. Sau, poți pune aluatul overnight în frigider direct în vasul/vasele în care urmează să îl coci, acoperit cu o folie.
Dacă nu ai de hrănit o familie cu 5 copii, îți recomandăm să folosești topping-uri care se păstrează bine și care nu se strică repede. Dacă plănuiești să mănânci focaccia în 3-4 zile, nu pune topping-uri fresh cum sunt măslinele sau roșiile, pesto sau brânză, ci folosește doar condimente uscate. (îți dăm mai jos câteva variante).
Dacă alegi ca topping mierea (for a sweet & savoury kick), atunci când scoți focaccia din cuptor mai unge-o odată cu pensula cu miere peste care ai pus un strop de apă fierbinte.
Dacă îți rămâne focaccia, o poți păstra în hârtie de copt, pusă într-o pungă cu ziplock. Depoziteaz-o într-un loc rece și uscat.
Dacă nu-ți iese perfect din prima, nu te necăji! Am mai dat fail și eu, în primele etape de dezvoltare ale rețetei. O dată, când amestecam drojdia în apă cu un pic de zahăr, am pus din greșeală (a se citi găteam în timp ce mă uitam la The Bear 😂) sare și am omorât-o 🙈. Altă dată am deschis ușa de la balcon să aerisesc și să răcoresc bucătăria fix după ce am scos focaccia din frigider să o dospesc înainte de coacere. Oana a făcut focaccia cu drojdie expirată. Apropo de asta - eu am drojdie într-o conservă mică pe care o țin în frigider și astfel îi cresc durata de viață. La fel și pachetele de drojdie uscată trebuie puse în frigider dacă îți răman deschise.
Dacă vrei o focaccia cu multe topping-uri poate mai bine mănânci o pizza 😅. Nu umple focaccia cu tot felul de ingrediente pentru că vei pierde din suprafața cu coajă și efectul gropițelor.
Nu uita să condimentezi topping-urile atunci când folsești ingrediente fresh!
La fel ca și pâinea, și focaccia are nevoie de niște odihnă după ce-ai scos-o din cuptor. Dacă tai din ea cât e fierbinte riști să-i strici textura și să te trezești cu o focaccia meh.
Topping ideas:
Fulgi de sare sau chili salt (+/- miere, mălai)
Usturoi și ierburi (cimbru, rozmarin sau busuioc)
Sumac (o obsesie de-ale Anei)
Salvie și miere
Parmezan
Everything but the bagel seasoning (susan alb, susan negru, fulgi de usturoi uscat, fulgi de ceapă uscată, mac)
Za’atar
Kimchi
Praz și chorizo
Cheddar și jalapeño
Pastă de trufe
Pesto
Roșii deshidratate in ulei de măsline
Ceapă caramelizată
Roșii și ceapă roșie
Măsline felii și feta
Smol reminder că dacă folosești topping-uri fresh, recomandarea e să mănânci focaccia chiar atunci când ai făcut-o.
Cum/ când poți să mănânci focaccia?
Ca snack, solo sau unsă cu diverse (de la cremă de brânză la unt și cu miere)
Ca side lângă un preparat savoury cu mult sos, cum sunt creveții cu unt și usturoi
Într-un samici cu ingredientele tale preferate
Lângă o supă cremă de legume când n-ai chef să faci grilled cheese samici
Ca + la orice brekkie. Azi, am mancat-o cu turkish eggs, da’ merge incredibil de bine și cu avocado, omletă, pastă de ou răzălit/egg salad, cream cheese și somon afumat sau shakshouka.
Lângă un compound butter, pateu, salată de vinete sau ceva dip bun (whipped feta, hummus, pasta de măsline)
Unde găsești focaccia bună în Cluj?
Olivo - Cea mai pufoasă și savuroasă focaccia din Cluj din punctul nostru de vedere. Ia-o lângă orice preparat (Eu aș lua-o și goală! - Oana)
Focaccia de la Cimbru si Cimbru Author Cuisine
Gook - Probabil cea mai renumită din oraș, e un soi de focaccia cu maia cu aluat ușor lipicios.
Samiciurile cu focaccia de la Yume (Victor Babeș)
Samiciurile cu focaccia de la Artigiani del Gusto
În încheiere îți mai spunem doar că dacă decizi să faci acasă focaccia, mâinile tale vor fi mai fine ca niciodată. Uleiul de măsline face minuni, mai ales atunci când testezi rețeta de focaccia și de 3 ori pe săptămână. Ana știe! 😅
Revenim cu rețeta de cookies curând, la timp pentru diminețile (și mai) reci de toamnă în care îți coci un cookie homemade lângă cafea înainte să începi lucrul. Life is delicious! Până în noiembrie, ne auzim pe Insta!
Oana & Ana