Am întrebat zilele trecute pe Instagram cine a fost inspirația voastră pentru gătit. Nu am fost surprinse să vedem că inspirația vine din familie, dar ne-am bucurat că majoritatea celor care au răspuns și-au menționat bunicile. Pentru că, la fel și în cazul nostru, buni Rozi a fost și este în continuare cea de la care “furăm meserie”. 👵🏻
Buni Rozi are 85 de ani, împliniți ieri, și este o bunică de oraș. Adică participă la cluburile de pensionari, e campioană la remi - categoria grea, se plimbă prin oraș non-stop, știe cele mai chic magazine de pălării și merge la ocazionala prăjitură cu “fetele” la cofetărie. Își începe fiecare dimineață cu o cafea făcută la moka pot, peste care pune o lingură generoasă de frișcă și își scrie rețetele pe unde-apucă. Desigur, știe și în ce piață sunt cele mai bune și ieftine produse, ca orice bătrânică ce se respectă.
Am avut norocul să creștem amândouă pe lângă ea, să-i mâncăm bunătățile și să învățăm să ne gospodărim în bucătărie. Newsletter-ul de azi e un omagiu adus ei, femeii care face cei mai buni cartofi prăjiți din lume și care ne-a îndopat toată viața cu fripturici, bombe, puțulici de îngerași, glume și iubire.
(Nu, nu ai citit greșit)
Ce am învățat de la buni Rozi?
1. Lecții de viață piață
Înainte de a primi orice drept de a ajuta la gătitul propriu zis, buni ne-a învățat cum să facem piața. Cum să alegem fructele și legumele, unde găsim cel mai bun lapte și care vânzător îți dă să guști înainte să cumperi. (very valuable skill!).
De la buni citire:
“Fără să dai o tură prin piață, nu te combina!” adică nu cumpăra nimic până nu vezi toate ofertele vânzătorilor. Un sfat aplicabil în multe aspecte ale vieții.
Lebenița trebuie să sune a gol, atunci când o ciocănești și ar trebui să aibă codița galbenă-maro.
Fasolea verde o testezi rupând-o, “că ai voie să o rupi, e dreptul tău”. Dacă e crisp, e proaspătă.
Căpșunele se aleg cu codița verde, care trebuie să se rupă ușor. Să nu fie albe la vârf - nu au gust. BTW, e foarte important să nu ții căpșunele cumpărate la frigider și să le speli doar înainte să le mănânci (Disclaimer: eu spăl căpșunele cu bicarbonat atunci când le aduc acasă, mi se pare că țin mult mai mult decât dacă nu fac asta, nu-i spuneți lui buni - Oana). La căpșune & cireșe mereu trebuie să te uiți la fructele dinspre vânzător, nu la cele dinspre tine. Evident, ei vor expune fructele mai arătoase, dar s-ar putea ca ele să nu fie de cea mai bună calitate. Dacă vezi zeamă sub fructe - schimbă taraba!
Varza (se știe că singurul rol al existenței ei e să fie suport de umplutură în sarmale, așa că doar despre varza perfectă pentru sarmale discutăm) trebuie să fie cu foile subțiri, coceanul mic și din soiul acela plat, cu nervuri insesizabile.
Vinetele - trebuie să le pipăi. Cele bune sunt mai ușurele și ferme la atingere. Și ele trebuie să sune a gol, ca lebenița.
Nu cumpăra de la vânzători care au mai mult de 4-5 produse și fructe exotice sau care nu sunt în sezon - e semn că aceștia se aprovizionează de la angrouri și vând la preț mai mare.
Ca-n viață, și la piață e esențială atitudinea. Dacă vrei să primești cele mai bune produse, să-ți se țină frișca aia bună sau pâinea cea mai coaptă, e ideal să fii prietenos și bun cu “precupețele”.
Fiecare tură la cumpărături cu buni se încheia cu o vizită la robinetul din spatele pieței unde spălam o parte din fructele proaspăt cumpărate pentru a fi mâncate pe drum. Datorită ei am prins amândouă drag de mersul la piață și acum intră la categoria activitate de relaxare. ☺️
Congelatorul e cel mai bun prieten al unei gospodine eficiente
De la buni am învățat că poți congela mâncarea negătită sau… gătită. Cum să faci sarmale de 2 ori pe an și să mănânci de 6 ori din ele e o îndemânare extrem de utilă, mai ales în perioadele super aglomerate. Sarmalele sunt preferatele ei, iar când eram mici ne făcea sărmăluțe cât degetul mic, pe care le rula cu migală, ca un Snoop Dogg ieșit la pensie. Ce vezi în poză sunt sarmalele ei mari.
Dacă suntem la capitolul rulat, tot de la ea am învățat că cea mai bună modalitate de a congela verdețuri e să le rulezi întregi, în folie de plastic sau aluminiu. Astfel, e foarte confortabil să toci mărunt din ele exact atât cât ai nevoie pentru diferite preparate. Ce trebuie să ai tot timpul în congelator: mărar, pătrunjel, leuștean.
Un alt lucru care merge de minune congelat sunt grătarele condimentate și șnițelele gata făcute, porționate și puse la congelator pentru când le vine rândul în meal planning. La fel și chiftelele, ba chiar sunt mai bune. Ciorbele sau tocănițele puse în recipiente de plastic = prânzuri sau cine rapide când n-ai altceva de mâncare.
3. Meal planning since 1938
Un aspect important al bucătăritului este cum îți organizezi mesele astfel încât să nu produci risipă și să economisești bani. Bine, noi am învățat pe pielea noastră asta, pentru că buni gătea o dată multe chiftele și șnițele (și le număra), dar nu aveam voie să mâncăm din ele doar la masa pentru care erau gândite. :))
Am învățat cum să facem mese pentru o săptămână dintr-un pui, cum să-l dezosăm și porționăm:
Fripturică* din pulpe și aripioare (Îi spunem așa pentru că nu e o friptură per se, ci mai mult o… fripturică. Înțelegi tu.)
Grătare/ șnițele din piept
Supă de pui pe oase & spate
Salata de boeuf (cu pui, că dooh, pui avem) din carnea de pe oasele folosite la supă
Papricaș cu inimi și pipote
Dacă vrei să înveți cum să dezosezi, te învață Jacques Pépin. E cel mai bine explicat video pe care l-am găsit.
Tot din meal planning face parte și gânditul rețetelor pentru sfârșitul săptămânii când poate legumele rămase nu mai sunt așa frumoase, iar pâinea s-a uscat. Supele creme cu crutoane erau preparatul cheie pentru zilele de duminică. 👌🏻
Alte rețete din meal planningul regulat al lui buni Rozi care să te inspire pe săptămâna următoare:
Supă de salată verde făcută pe un deget de slăninuță (cine n-are triplu by-pass poate să pună ceva mai multă slăninuță)
Macaroane cu brânză - de menționat aici sunt cărămizile de brânză frământată puse la congelator, gata să devină main character în orice rețetă
Friptură de pui cu legume (musai în vas de yena) cu gris prăjit ca și garnitură
Puțulici de îngerași - Ai așteptat explicația pentru asta, eh? Puțulicile sunt făcute din aluatul fiert, rămas de la gomboți și li se spune așa din cauza (sau datorită?) formei lor alungite. Date prin nucă măcinată sau pesmet prăjit cu zahăr și scorțișoară sunt un desert al naibii de bun.
Bombe - așa îi spune în familia noastră prăjiturii Tăvălită și buni le făcea cu orice ocazie, cu nucă și cât se poate de multe
Cornulețe cu nucă - aluatul acestor cornulețe se poate pune la congelator și refolosi oricând te ia pofta. E cunoscut faptul că și cornulețele, odată coapte, stau o veșnicie. Pun pariu că cel puțin o dată am mâncat la Paște, cornulețe făcute la Crăciun.
#Sarmale4Ever
Fleică de porc la cuptor
Conopidă cu maioneză
Mămăligă cu brânză la cuptor
Supă de pui cu legume și găluște de gris
Cartofi franțuzești
Supă de macriș
Fasole verde cu maioneză și usturoi
Cartofi prăjiți cu mujdei. Secretul lui buni e că îi usucă bine de tot după ce îi taie și nu-i înghesuie în tigaie. Ah, și pune sare în uleiul încins.👌🏻
Fă rai din ce ai. Sau o supă.
Buni e specialistă la gătit eficient, așa că nimic nu se aruncă, totul se consumă. Din categoria asta fac parte și supele de fructe. Ai mâncat vreodată supă de vișine? Da’ supă de mere? E probabil cea mai bună supă de vară pe care o poți face. Dacă ai câteva mere mai urâțele, this is the recipe for them.
“Apa se pune la fiert cu miere sau zahăr. Separat, într-o crăticioară se fierbe cimbru (de oricare, e ok și uscat) cu scorțișoară într-o jumătate de cană apă. După ce au fiert ambele ape, se pun una peste alta. Cimbrul și scorțișoara se strecoară înainte să se amestece apele. Între timp, se pregătesc cam 4 mere medii, se curăță și se taie. Se pun în apă și se opăresc cu un clocot, două la foc mic. ATENȚIE, MERELE NU SE FIERB. Se freacă două gălbenușuri cu 3 linguri de smântână și peste ele se pune câte un strop din apa de pe mere, treptat, ca să se tempereze amestectul cu ouă și să nu faci o supă de... papară. La final se pune o “unghie de unt”. Adaptat după unghia fiecăruia. 😅
Dacă faci supă de 🍎 dă-ne un shout out pe Instagram la @the.open.button.
Food is our love language
Probabil cel mai important lucru pe care l-am învățat de la ea și moștenirea ei neprețuită e că gătitul este o modalitate de a-ți arăta iubirea pentru cei din jur. Și dacă iubirea ei pentru noi s-ar cântări în cartofi prăjiți, ar fi nevoie de toți cartofii de pe planetă. Din toate cele peste 4000 de soiuri.
Te lăsăm cu una dintre ultimele perle ale lui buni:
- Buni, ce-ți place ție cel mai mult la fripturica de pui?
- Fleica.
Și cu asta îți dorim o sâmbătă frumoasă, plină de bunătăți - dacă ai noroc - făcute de o buni. Ne auzim în iunie, și până în iunie - pe Instagram.