Vrei un samici? 🥪
Îți dăm nu unul, ci 4! Plus câteva idei despre cum să faci samiciuri mai bune. You bready?
Atunci când vine vorba de samiciuri, noi, românii, cel mai probabil ne gândim direct la samiciul clasic din pachetul pentru școală. Samiciul cu margarină (sau unt), salam și cașcaval. Eu una am fost printre copiii norocoși, cu o mamă creativă în bucătărie și, cel mai probabil, sătulă de pus samiciuri cu salam timp de peste 10-15 ani în fiecare dimineață. Samiciul cu papară s-a dovedit a fi o soluție rapidă pentru cele 3 pachete pregătite zilnic și, sincer, cel mai așteptat moment al zilei. Pentru un copil pofticios ca mine, pauza de masă a fost mereu highlight-ul zilei, iar samiciul cu papară - un preparat gourmet! Am rămas de-atunci cu o afinitate pentru samiciuri, iar acum le consider the ultimate comfort food. - Oana
Din convingerea că, uneori, fericirea se află între două felii de pâine, newsletter-ul de azi îl dedicăm samiciurilor. Pentru că ne dorim ca și tu să o găsești, ți-am pregătit o listă de îmbunătățiri pe care le poți aduce samiciurilor tale, fie că alegi să le mănânci la micul dejun, la prânz, la cină sau pe post de snack. Și… mai ales dacă le faci pentru cineva drag. ❤️
P.S. Am pregătit câte o rețetă pentru fiecare “level” din 🥪. Dă-ne un follow pe Instagram ca să vezi în zilele ce urmează rețetele celor 4 samiciuri.
Pâine
Pâinea NU este doar un suport pentru ingredientele din samici, ci o componentă esențială. Alege una cu fibre, pe care ai mânca-o și singură, cu unt și cu sare sau ulei de măsline. N-o mânca pe toată, lasă și de samici!
Pâinea prăjită e… chef’s kiss… dar nu în samiciuri. Chiar dacă-ți va lua ceva mai mult timp, recomandarea #TOB e să-ți prăjești pâinea în tigaie pentru a obține acel crunch la exterior, dar să-ți menții pâinea pufoasă la interior. Ce face prăjitorul e că îți usucă pâinea din ambele direcții. 🔥
Think outside of the bread box! Cu toate că iubim pâinea in all its shapes, sizes & ingredients, atunci când vine vorba de samiciuri, ne place să experimentăm. Odată ce ieși din cutie o să descoperi o mulțime de opțiuni cu care să o înlocuiești, cum ar fi: un covrig bavarez, o lipie, un croissant, sau chiar o foccacia.
Spread-uri & Condimente
Spread-urile pe care le folosești sunt, practic, un strat de izolație între ingredientele alese și pâine. Și nu, nu trebuie să fie mereu unt sau cremă de brânză. Data viitoare încearcă să întinzi pe pâine un aioli, muștar iute, tahini cu usturoi, chutney de ardei iute, cremă de avocado, o pastă homemade de ardei copți sau hummus.
Ți s-a întâmplat vreodată să faci un samici cu ingredientele preferate, dar parcă… tot îi lipsea ceva? Noi punem pariu că-i lipseau condimentele. La fel ca în orice alt preparat, și în acest caz condimentele sunt esențiale. Sarea, piperul, pudra de usturoi, ierburile aromate, chiar și lămâia, oțetul sau uleiul - toate își au locul bine meritat între cele două felii.
Maioneza, acest SPF pentru pâine (face opusul, dar e la fel de practică). Înainte să prăjești pâinea în tigaie pune un strat subțire de maioneză peste ea pentru extra crisp & umami. Scrie-ne după dacă ți-a plăcut cum a ieșit!
Filling
Ca să eviți samiciurile tip turnul înclinat din Pisa e important un singur aspect: suprapunerea ingredientelor. Așază-le de la exterior la interior începând de la cele mai solide, iar la mijloc pune ingredientele cele mai moi.
Nu orice sandwich trebuie sa aibă mezel + cașcaval. Bine, uneori combinația asta e tot ce ai nevoie, dar dacă ai chef și timp… poate încerci ceva nou? Cum ar fi un samici cu dovlecel pane și sos de blue cheese. Sau cu papară, cârnăcior și castravete murat cum făcea mama Gabi.
Cina de ieri, samiciul de azi! Fă-ți viața mai ușoară și folosește într-un mod sustenabil ce n-ai mai putut mânca la cină (bine, fie, noi uneori lăsăm resturi expres). Cele mai delicioase combinații din istoricul nostru sunt: butter chicken pus în pitta, pulled pork pus în chiflă, salată de ton sau legume la cuptor în lipie. Cel mai des avem leftovers de pui care se transformă super ușor într-un wrap. 🌯
Toppings
Strong flavours FTW. În samiciurile noastre se găsesc mai mereu și elemente cu gusturi puternice, cum ar fi castraveți murați, ceapă murată rapid, kimchi, sauerkraut, capere, gogoșari, jalapeño, gem de ardei iuți sau ceapă caramelizată. Sau brânzeturi puturoase. 🧀
Dacă nu ți-ai dat seama deja, ne place să bifăm mai toate texturile într-un samici. For a bite, adaugă alune (sau un peanut butter crunchy), semințe de floarea soarelui, ceapă prăjită, capere sau chiar morcovi ori mere.
De la clasica varză, până la ierburile aromatice, elementul verde e întotdeauna bine venit. Nu te feri de kale, ruccola, baby spanac, busuioc sau mentă. Verdețurile îți oferă un plus de prospețime și ajută la echilibrarea gusturilor din samici. Make your mom proud, add some greens! 🥬
La pachet
De ascultat - Un episod scurt din Stuff You Should Know despre unul dintre samiciurile noastre preferate - grilled cheese.
De văzut - YouTube is the new Paprika TV! Am creat un playlist special, cu videouri de la creatorii noștri preferați din industrie, în caz că-ți dorești și mai multă inspirație în ceea ce privește samiciurile.
De citit - Citește despre istoria samiciului, de la cel de-al patrulea Earl of Sandwich și dependența lui de jocurile de noroc, la Subway.
De gătit - Urmărește-ne pe Instagram pentru a vedea cele 4 rețete menționate în newsletter.
De experimentat - Până ajung în New York la Katz mă mulțumesc cu oferta locală de Reuben. Eu l-am găsit la Sandwich Pub, în Sibiu, și - deși nu este un Reuben clasic cu corned beef, ci cu pastramă făcută de ei - bifează multe dintre elementele pe care le caut. Cel mai important este carnea juicy, afumată fix cât trebuie. Singurul lucru pe care l-aș schimba este că aș pune mai mult sauerkraut. There’s never enough sauerkraut. - Ana
Dacă ai recomandări de prin România ne-am bucura să ne scrii și să ne ajuți să plănuim niște călătorii în interes de samici. 🥪
Ne auzim în aprilie!