În încercarea noastră de a petrece mai mult timp împreună, făcând ceva ce ne place tuturor (să gătim și să mâncăm unora și doar să mâncăm altora), am reinventat Thanksgiving-ul americanilor în ceva doar al nostru (dar pe care ne-am bucura să-l furi). Așadar, îți prezentăm: Famsgiving - o cină anuală care depășește cu mult rutina de gătit day by day și ne aduce în fața cuptorului și în jurul mesei.
Anul acesta am sărbătorit pentru a doua oară Famsgiving și e prima dată când am pregătit masa împreună. Când am povestit pe Instagram despre noua noastră tradiție, multă lume ne-a scris că și-ar dori să facă astfel de cină acasă cu prietenii sau familia, doar că nu prea știu de unde să înceapă sau cum să se organizeze.
Așa că azi te luăm cu noi la masa de Famsgiving și-ți povestim cum și ce am făcut ca să iasă fain! La final îți spunem și ce am învățat din experiența din acest an, ce am face diferit și ce credem că te-ar ajuta și pe tine să faci.
1.Planificare
Orice masă ceva mai elaborată are nevoie de un plan, nu? Planul nostru a început cu stabilirea unui meniu. Pentru că anul acesta ne-am dorit să mâncăm curcan la felul principal, direcția creativo-culinară a venit de la Ana, care are multă experiență pe bucătăria nord-americană. Așa că, cina noastră a fost una aproape clasică de Thanksgiving. Cu curcan, gravy & all the fixings.
Noi nu prea avem pretențioși în familie, așa că am avut libertate destul de mare de joacă cu meniul și ingredientele. Am ales o varietate de bunătăți pentru aperitive, un charcuterie board cu specialități din carne și brânzeturi, fructe, brie copt cu miere, roșii uscate și ierburi, mini mozzarella cu ulei de dovleac, chili & salt flakes, un whipped feta dip cu semințe de pin și sumac, bread rolls și focaccia Anei.
Pentru felul principal am vrut să facem un curcan la cuptor, preparatul clasic de Thanksgiving, dar inițial nu am găsit curcan. Pe când să ne dăm bătute și să facem un pui la cuptor pe care să-l botezăm Curcan, l-am găsit pe Curcănelu’ Relu în depozitul unor prieteni 🙏.
Ca sides am pregătit niște cartofi fondanți, creamed corn (porumb cu cremă de brânză și cheddar, cum ar spune buni “să-ți bați copiii, nu alta”), fasole verde, gravy & cranberry sauce(cu sumac). Ah, și un purée de morcovi cu nucșoară pe care am uitat să-l mai servim. (Nu-i nimic, s-a mâncat azi la prânz. #TeamLeftovers)
Ca să rămânem în temă, la desert am făcut o plăcintă cu dovleac în stil american - pe care o punem în categoria acquired taste. Ne plac aromele din ea… dar ne mai trebuie timp să ne obișnuim cu textura. Noroc că am făcut și un cheesecake copt cu topping de Speculoos Butter - o completare last minute bine venită.
Pentru că iubim cimbrul (și restaurantul, și planta), mocktailul de anul acesta a fost un mix 1:1 de nectar de piersici cu bere de ghimbir, cu un splash de sirop de cimbru. Servit peste gheață cu o crenguță de… you guessed it… cimbru. 🌱
După ce-am setat meniul, ne-am împărțit ce era de gătit sau de pregătit înainte cu o zi și am făcut lista de cumpărături.
Ca să ne facem viața mai ușoară am făcut o listă cu toate ingredientele de care avem nevoie pentru fiecare preparat și am exclus din ea lucrurile pe care le aveam deja acasă una dintre noi (unt, ouă, făină, condimente, zahăr, etc.). Am făcut cumpărăturile în dimineața evenimentului, ca toate lucrurile să fie cât mai fresh și… să nu umplem frigiderul cu prea multe zile înainte.
Pentru că îmi place să invit oameni la masă și să gătesc mese mai complexe mi-am creat un sistem de planificare pentru a-mi eficientiza timpul și a reuși să gătesc într-o bucătărie mică, cu echipamente normale. De data asta am făcut sistemul împreună și am învățat-o și pe Oana cum să facă asta.
Atunci când ai de gătit mai multe preparate în cuptor, pe aragaz sau în air fryer e mai ușor să ți le planifici pe timp, așa ⬇️
După ce am împărțit dish-urile pe categorii, în funcție de unde trebuiau gătite, am adăugat timpii și temperaturile (la cuptor). Le-am grupat pe cele ce puteau fi coapte concomitent și am calculat invers de la momentul la care trebuie servite luând în considerare rest time, timpul efectiv de coacere și timpul de pregătire.
Implementare
Gătitul efectiv a început la ora 15:00, cu 3 ore înainte să ajungă invitații la masă.
Și acum o să-ți spunem ceva care o să-ți ia o piatră de pe inimă - masa ta nu trebuie să arate ca pe Pinterest! Phew, parcă și noi ne simțim mai bine acum că am zis asta cu “voce tare”. Da, e fain să-ți dai interesul să ai o masă plăcută vizual, dar most times mesele pe care le vezi pe Pinterest durează ore de pregătiri și planning (ca să nu mai vorbim de bani dați pe accesorii & stuff), ore pe care noi preferăm să le investim în gătit și să le petrecem cu oamenii dragi. Și oricum, ce detalii mai bune pe masă decât preparatele în sine și niște pahare de vin?
Am gătit totul la mustață, până au venit invitații la masă, ca apoi să fim liniștite și să ne bucurăm și noi de ce am pregătit. Au mai trebuit doar încălzite unele dish-uri, ca să fie top atunci când le punem pe masă.
Takeaways pentru când faci tu Famsgiving:
Dacă planifici aperitive family style (mai multe feluri pe masă și fiecare servește ce vrea) ia in considerare numărul de invitați. Pentru mai mulți oameni, poți face o varietate mai mare, pentru mai puțini, e o idee bună să ai un număr mai limitat de opțiuni. Nu e tot una să mănânci câte o lingură din 3 aperitive sau din 13.
Ia în calcul cât timp ai la dispoziție să te pregătești și să gătești efectiv, dacă ai sau nu ajutoare și ce vrei să gătești (ex. dacă vrei să faci focaccia trebuie să te apuci cu o zi înainte)
If it’s not on the list, it does not exist. - ingrediente de care ai nevoie sau pași care trebuie făcuți, dacă nu-i pui pe-o listă pe care să o tot verifici sunt foarte mari șanse să-ți iasă din vedere. Sau, mai rău, pățești ca noi, care am uitat de purée-ul de morcovi, deși era pe listă💔
Spală vasele pe parcurs! La noi a ajutat că am fost două, iar când nu gătea, una dintre noi spăla vasele. Poți și cere ajutorul cuiva care nu e implicat în procesul de gătit.
Spune-le invitațiilor tăi să-și aducă de acasă recipiente pentru leftovers. Așa prelungești bucuria Famsgiving și a doua zi!
Lasă-i pe cei care sunt dispuși să contribuie să o facă. Fie că vorbim de adusul unui desert, vin etc. Oamenii vor să fie implicați de cele mai multe ori într-un astfel de eveniment, iar participarea lor va contribui la atmosfera de “împreună” pe care ți-o dorești. Noi aici mai avem de lucru. E pe lista de TO DO pentru Famsgiving 2024. 😅
Nu toate preparatele trebuie să fie la nivel de restaurant, cu multi pași și dificil de făcut... doar suntem acasă. Un mare hit anul ăsta au fost bread rolls care se fac într-o oră, din doar câteva ingrediente. Magia a fost dată de faptul că le-am pus în cuptor înainte să ajungă invitații și toată casa mirosea fantastic. Plus… le-am servit calde!
And now for the bloopers - if you still got thyme
"Focaccia asta are gust de pește" - mesean încercând să ne explice că mălaiul de pe focaccia îi amintește de păstrăvul fript în crustă de mălai
Borcanul de Crenvurștilă adus pe masă ca și contra argument la afirmația “românii nu au cultura dip-ului”
“E bun mocktailul ăsta, dar îl strică cimbrul”- alt mesean despre mocktailul cu sirop de cimbru numit Thyme after Thyme
“Ce e asta?”
“Creamed corn.”
“Cu ce e? Cu mazăre?”
Încheiem cu un citat din Nigella Lawson (din How To Eat), care transmite exact ce simțim și noi față de mesele pe care le organizăm și stă la baza a tot ceea ce reprezintă și 🟡 TOB.
“What I feel passionately about is that home food is home food, even when you invite other people to eat it with you. It shouldn’t be laboriously executed, daintily arranged, individually portioned. It’s relaxed, expansive, authentic: it should reflect your personality not your aspirations.”
Sperăm să ai mai mult curaj de-acum încolo să gătești acasă pentru cei dragi ție, sau împreună cu ei. It’s so much more fun this way!
P.S. Stai cu ochii pe Instagram ca să vezi ce facem cu ce ne-a rămas din curcan, cartofi și alte cele.
“E bun mocktailul ăsta, dar îl strică cimbrul” Am ras si m-am identificat perfect cu remarca asta. :D Si Crenvurștilă, OMG, chiar mai exista? :)) Foarte fain newsletter-ul asta, anul acesta, dupa ceva ani de pauza deoarece Covid si prieteni cu copii, poate reusesc sa reiau seria Masa de Craciun cu prieteni (aka familia pe care ti-ai ales-o). :)