Ah, ianuarie. Luna aceea în care ne propunem cu toții să facem lucruri de care uităm până în februarie. 🫣
Anul trecut, pe vremea aceasta, îți trimiteam primul nostru newsletter, primul pas din rezoluția pe 2023 în care ne-am propus să scriem mai mult despre mâncare, nu doar să o savurăm - and oh, what a journey it has been! Dacă ai ratat postarea, cam așa a arătat 2023 pentru noi. Ne bucurăm că The Open Button s-a numărat printre rezoluțiile de care am reușit să ne ținem. 🥰
Primul newsletter din anul acesta vine ca un mecanism de responsabilizare în ceea ce privește ce ne propunem să facem food wise în 2024, de la ce vrem să mâncăm (aici nu ar trebui să fie foarte greu să ne ținem de treabă), la să mâncăm mai bine și mai divers. Așa că avem 3 rezoluții majore comune pe care le împărtășim cu tine, ca să ne poți trage de mânecă along the way.
Dacă suntem disciplinate, cu siguranță o să vezi și pe Instagram parcursul nostru de anul acesta în ceea ce privește dorințele.
1. Cooking & eating healthier
Pentru ca Ana este o mare iubitoare de carne și îi vine foarte greu să își imagineze dish-uri fără ea, anul acesta, ca și provocare creativă, dar și sănătoasă, și-a propus să mănânce o zi pe săptămână vegetarian/vegan. Vedem dacă îi și iese! 😂
Un alt aspect pe care neapărat trebuie să-l îmbunătățim în 2024 este rutina micului dejun. Ne plac mult brekkies și brunches, dar în mod onest, de multe ori mâncăm ce apucăm, pe fugă. Anul acesta, vrem să fim mai atente la “cea mai importantă masă a zilei” și să ne asigurăm că este o masă completă, plină de nutrienți, care să ne dea energia de care avem nevoie.
Tu ce mănânci la micul dejun? Ai o rețetă faină pe care o poți pregăti cu o seară înainte? Lasă-ne un comentariu sau scrie-ne un DM pe Insta! Avem nevoie de cât mai multă inspirație, iar noi promitem să împărtășim cu tine ce ne inspiră și ce mai gătim bun pentru micul dejun.
Uite două dish-uri pe care am vrea să încercăm cât de curând: Chinese silken eggs și Congee/Jok.
2. Explorarea bucătăriilor și gusturilor noi
Nu mai e niciun secret că ne place gastronomia franceză, italiană și middle eastern (în mare parte datorită obsesiei Oanei cu Ottolenghi), dar anul acesta vrem să experimentăm acasă și alte culturi. Astfel, în fiecare lună vrem să gătim câte o rețetă cât mai autentică dintr-o cultură nouă.
Deja avem câteva ingrediente mai speciale și câteva magazine cărora vrem să le călcăm pragul pentru a ne aproviziona pentru dish-urile internaționale. Dacă ai o rețetă bună pe care ți s-a pus pata prin călătorii, dă-ne de veste!
Printre ce vrem să încercăm sunt: Chorba Beïda (Algeria🇩🇿), Česnečka (Cehia🇨🇿), Lohikeitto (Finlanda🇫🇮). Dacă momentan pare o listă de ciorbe cozy promitem să schimbam asta când se mai domolește frigul.
3. Limitarea risipei alimentare
Ăsta e un subiect dificil, despre care recunoaștem - mai avem multe de învățat. Credem că schimbările majore ar trebui să fie la capitolele: ce și cât cumpărăm, ce gătim și cum depozităm ingredientele și mâncarea.
🥕 Anul trecut am început să ne planificăm ce vrem să gătim mai bine și am reușit să ne facem liste de cumpărături mai realiste. Pentru asta până acum ne-au ajutat Sorted Sidekick (Ana) și Meal planning de care te poți ține (Oana).
Un alt skill pe care îl considerăm util pentru a reduce risipa alimentară e să învățăm să gătim cu ce avem prin congelator și prin cămară sau chiar să dăm o viață nouă unor leftovers.
O zonă mare de inspirație pentru asta este Cucina Povera a italienilor, a căror principii se regăsesc și în multe dintre rețetele românești… nu degeaba a doua cea mai întâlnită expresie(fix după unitatea de măsură “la ochi”) în rețetele de la Buni Rozi e “cu ce ai prin cămară”.
Tu ce faci ca să reduci risipa alimentară?
New year, old section!
🥡 La pachet
De ascultat - La sfârșitul anului s-a lansat podcastul Învinge Tava, un podcast despre ce se întâmplă în cratiță când gătești. În primul episod Jo & Alex au povestit despre piftie, friptură, cârnați, sarmale și toate celelalte lucruri bune ce se întâlnesc pe masa de Crăciun. În al doilea episod, legumele au fost subiectul principal și am avut bucuria de a o asculta și pe Roxana Zaha, prietena noastră fermieră, care iubește legumele și care are un insight cu totul aparte despre ce înseamnă creșterea și gătitul lor. Recomandăm podcastul cu gura plină!
De văzut - Cooking 101 cu Sohla, pe canalul celor de la NYT Cooking. Sohla se numără printre recipe developerii/chefii/ personalitățile noastre preferate de pe Youtube încă de când făcea parte din echipa Bon Appetit. Are un caracter goofy, super relateable, dar în același timp și un stil aparte de a te învăța lucruri noi.
Dacă îți place și istoria merită urmărită și seria ei de pe History Channel în care explorează rețete antice pe care încearcă să le reproducă. Revista Time a descris-o cel mai bine și exact acestea sunt și motivele pentru care she’s one of our top food creators: “She sees food not just as a method by which a person can fill their body with nutrients—but as a way to be creative; to engage with culture; and to bring people together.”
De citit - Noul proiect al lui Nicole (Rădăcină, nu Richie, much cooler!), Fomietzsche 52 în care explorează 52 de rețete din 52 de țări în 52 de săptămâni la cratiță. Ne tot bătea gândul și pe noi să facem ceva similar, dar ne lipsește disciplina. 😂 Nicole, abia așteptăm să vedem ce faci! 👀 Ana sigur va fi cu ochii în 4 aici pentru inspirație.
De gătit -În perioada asta, gătim mult cu legume rădăcinoase, leguminoase și cu ce mai avem prin borcane. Le mulțumim pe această cale mamelor și mamelor prietenilor pentru bulion și pentru amestecurile de legume-bază de mâncare pe care le folosim aproape zilnic. Uite ce ne mai tentează să facem din toate legumele rămase prin frigider.
De experimentat - Nu trece o săptămână fără să menționăm Cimbru pe undeva! De data aceasta e cu surle și trâmbițe, pentru că s-a deschis Cimbru Focaccerie - la care deja îi spunem Cimbru Foca 🦭, doar te-am obișnuit că pocim tot ce-i bun și frumos pe lume. Focacceria e o locație binevenită, cu samiciuri cu focaccia & alte #CimbruGoodies. Am povestit mai multe despre ei aici.
Cam asta a fost de la noi pe luna asta. Keep an eye out pe Insta să vezi ce mai mâncăm și ce mai gătim și dacă vrei să ne faci un cadou de aniversarea noastră de un an, spune-i unui prieten despre noi!