Salut! Ne bucurăm că ești aici! Acesta este primul număr The Open Button. Ne-am dorit ca această primă ediție să fie una introductivă și care să-ți ofere o gustare din ceea ce ne dorim să devină TOB.
Noi suntem Oana și Ana. Sau Ana și Oana. Hai să ne cunoști!
Oana
Chiar dacă nu am fost pasionată de mică de gătit (like my plate date), am avut din totdeauna o maaaaare iubire pentru mâncare.
Am fost norocoasă să fiu înconjurată de membri ai familiei care nu doar că găteau cu pasiune tot felul de bunătăți, dar care aveau și un apetit pe măsură. Cu așa exemple în jurul meu, am simțit mult timp că gătitul… nu e pentru mine. Gătește numai cine are acest dar. Și eu n-am prea simțit că-l am - să spunem doar că am aruncat mai mult decât am mâncat din ce-am gătit 😅. Așa că m-am dedicat celeilalte modalități de a obține mâncare delicioasă: restaurantele. Ador să le caut, să le descopăr, să le analizez meniurile și apoi să le gust preparatele. E un privilegiu să poți face asta, iar eu profit de el la maximum. Și, spre norocul prietenilor și celor care mă urmăresc, îmi place la fel de mult să împărtășesc cu ceilalți descoperirile mele. Listele mele cu restaurante, cafenele, bistrouri, cofetării, piețe și alte tips-uri legate de mâncare din diferite orașe vizitate au ajuns la zeci de oameni în ultimul an. În pandemie, când restaurantele au fost închise, m-am simțit constrânsă de anxietate, foame și poftă să încep să gătesc. Și-am gătit cât să recuperez toți cei 20+ ani în care nu am făcut-o. Mi-am dat seama că e o activitate care mă relaxează și îmi oferă satisfacție. Un creative outlet pe care regret că nu l-am explorat mai curând. E fantastic să mănânci ceva făcut de tine. Așa că, prin TOB, vreau să le arăt celor care simt că gătitul nu e pentru ei că poate se înșală, cum m-am înșelat și eu. N-o fi har, dar sigur e magic.💛
Ce nu-mi lipsește niciodată din frigider: Muștarul
Weapon of choice: Răzătoarea microplane
Cel mai bun dish mâncat în 2022: Pica pau da vazia, în Lisabona - un preparat portughez găsit în tascas (nume dat restaurantelor mici, de familie) servit ca snack sau aperitiv. Bucăți mici de carne de vită prăjită, îmbăiate într-un sos făcut cu bere, usturoi, ulei, chili, muștar și un mix de murături de lins pe degete. Și… da, să-ți deschizi nasturele la pantaloni după preparatul ăsta e un MUST.
Ana
Mâncarea a fost mereu un laitmotiv în viața mea, iar printre amintirile mele cele mai plăcute se numără vizitele la piață și degustatul verzei murate sau brânzeturilor de la tarabe. Îmi aduc aminte cu poftă cum toate prietenele mele precupețe îmi întindeau mândre bucăți de brânzeturi de casă pe cuțit. Ce să zic… unele riscuri merită asumate, mai ales atunci când e vorba de brânză. Am crescut cu o mamă care practica seasonal cooking before it was cool și cu o bunică oricând gata să îmi explice de ce e popricașul roz sau cum să fac o supă de mere de “să stea mâța-n coadă”. Am învățat că orice zi poate fi bună dacă o începi cu o cană de cara-lapte (lapte cald cu zahăr ars) și ca poți sa spui te iubesc și fără vorbe, cu o farfurie plină. În timp am dus la alt nivel pasiunea mea pentru bucătărit, iar acum sunt mâna dreaptă a unui food blogger canadian. Dezvolt, gătesc și testez rețete, adică fac în fiecare zi ce mi-am dorit de mică - mă joc cu mâncarea!
Ce nu-mi lipsește niciodată din frigider: Brânza 🧀
Ustensila preferată: Chef’s knife
Cel mai bun dish mâncat în 2022: Shaorma de la mama ei, din Iordania. Știu ca deja e luată poziția de influencer obsedat de shaorma (un Ottolenghel per țară e mai mult decât suficient - mulțumim M.N. pentru acest delicios apelativ) și nu vreau să ii devin competitor. Oricum, ce m-a fermecat pe mine nu a fost o shaorma cu de toate, ci una simplă, cu carne condimentată într-un fel pe care noi, europenii, ar trebui să-l adoptam ASAP, gătită la jar, cu sos de usturoi copt. Atât. Rulată în lipie proaspătă și pusă în presă de fontă. A venit cu cartofi prăjiți “on the side”, murături (ardei iuți și sfeclă), o mică salată coleslaw și sos de usturoi copt cu ierburi. Am mâncat-o la ora 1 noaptea, la a doua cină, într-o shaormerie înghesuită (pe bună dreptate), unde eram singurele turiste. Atunci am înțeles din nou, că less is more. A fost atât de bună, încât în ultima seară în Aqaba am mai mâncat-o o dată, de rămas bun, fiind convinsă că va fi ultima shaorma pentru multa vreme… până voi găsi din nou una fără de toate, dar cu puține și bune.
La pachet
Îți lăsăm până luna următoare când ne auzim, recomandările noastre din universul mâncării. Ne-a fost fooooarte greu să alegem, dar credem că o să-ți placă selecția noastră.
De ascultat - Podcastul Off Menu with Ed Gamble & James Acaster - O combinație fantastică de comedie + food talk. Comedianții Ed Gamble și James Acaster invită diverse personalități în “restaurantul visurilor lor” unde discută despre experiențele culinare ale invitaților. Printre cei cu care discută se numără Nadiya Hussain, Jamie Oliver, Stanley Tucci, Martin Freeman și mulți alții.
De văzut - Începem light, cu recomandarea unei mini-serii despre care am fost surprinse să aflăm că nu știe chiar așa multă lume cum credeam. Salt, Fat, Acid, Heat este o emisiune culinară din 4 episoade, adaptată după cartea cu același nume scrisă de Samin Nosrat - chef & autor. Pe parcursul episoadelor explorăm împreună cu Samin cele 4 elemente esențiale ale gătitului: sare, grăsime, aciditate și foc în 4 regiuni ale lumii - SUA, Mexic, Japonia și Italia. O călătorie culinară aparte, în care personalitatea bubbly a protagonistei și informațiile teribil de interesante o să te facă să-ți dorești să rezervi un bilet de avion ASAP.
De citit - Cartea Cook this Book by Molly Baz - O carte binevenită, ca un colț de pâine lângă un sos bun, pentru cei care vor să învețe fundamentele gătitului și câteva rețete din categoria flavour bombs. Molly Baz e unul dintre chefii lansați de către Bon Appetit. Cel mai fain aspect al cărții, pe lângă umorul inconfundabil al lui Molly, sunt codurile QR care duc la videouri în care autoarea îți arată, pas cu pas, diferite tehnici - cum să dezosezi un pui, cum să tai corect un steak și multe altele. E prima oară când vedem QR codes integrate în cărți de bucate, dar ni se pare o idee tare ingenioasă. E un cadou grozav pentru cineva pasionat de gătit, care a urmărit ascensiunea Bon Appetit. *Eu mi-am făcut-o cadou mie și mi-am super mulțumit.- Oana*
De gătit - New year, new you? Dacă ești din categoria de oameni care și-a propus la începutul anului să mănânce mai sănătos - this one’s for you. Înlocuiește chipsurile cu un snack ceva mai sănătos - năut copt cu curry și miere. Yum! Dă-ne un tag pe Instagram dacă încerci rețeta și spune-ne cum ți se pare!
#TOBhack - Folosește năutul pe diverse preparate cum sunt hummusul și salatele, pentru un plus de textură, sau ca înlocuitor de crutoane în supe.
De experimentat - Deoarece îți scriem din Cluj, recomandările noastre din zona de localuri vor fi mostly unde ieșim noi în mod normal, fie de pe unde mai călătorim. Începem cu restaurantul nostru favorit, cel pe care îl frecventăm cel mai des și care ni se pare că este fără îndoială, cel mai bun restaurant din oraș - Cimbru Author Cuisine. Dacă am putea să-i dedicăm un vers acesta ar fi: “Îmi placeeeee la tineeee tot…” pentru că e adevărat. Este singurul restaurant din oraș care își schimbă meniul săptămânal, în funcție de inspirație și sezonalitate. Te simți ca acasă, doar că te bucuri de preparate de top. Am urmărit (cu privirea și papila) evoluția lui Nicu și ne place la nebunie modul în care gândește și creează preparatele pe care le introduce în meniu.
“Este un set menu, din care comanzi 2-3 feluri de mâncare. E un concept mai mult gourmet, pentru oamenii care vor să încerce ceva nou, să aibă și o experiență la masă, cărora le place să se bucure cu adevărat de cină, nu doar să mănânce și să plece. Aici gătesc și eu.” Nicu Crăciun, chef & owner Cimbru într-un interviu pentru Clujlife.
În încheiere îți lăsăm o conversație pe care suntem sigure că n-au mai avut-o alți români vreodată:
Dacă și tu simți la fel, joacă-te cu rețeta de fleică de porc crocantă a Cosminei de la subCapac. Noi sigur o s-o testăm până-i trece Oanei pofta.
Știm, a fost cam lung mailul acesta. Dar ce să faci… asta se întâmplă când ții în tine atâtea vorbe ani de zile! Promitem că următoarele numere vor fi mai scurte și mai concentrate. Ca un broth bun de vită, yummy!
Ne-auzim în februarie.
Ce vibe fain, asta da pauză de cafea. Mi-ați dat temă de casă cu năutul crocant & fleica de porc.
Keep up the good work, fetelor. May the Force be with you. Always.