Disclaimer: Dovleceala de mai jos e opera Anei! Eu am avut doar onoarea să-i gust din plăcinta cu dovleac și dintr-un Pumpkin Spice Latte excelent. În rest, folosesc dovleacul doar în preparate savoury. La capitolul sweets, sunt degustător încă! Soo… enjoy! - Oana
Am crescut într-o casă în care, vreo 2 luni pe an domnea în cuptoare dovleacul copt. Fie el dovleac plăcintar, turcesc, japonez sau butternut squash, era tăiat în bucăți mari, copt în cuptor și savurat ca atare, fără briz-brizuri. Bineînțeles, ca orice preparat foarte îndrăgit de părinți, a ajuns rapid pe lista de dislike. Până pe la 16 ani m-am ocupat doar de sculptatul dovlecilor!
Abia după aceea am dat de Pumpkin Pie, Pumpkin Spice Latte și toate minunile pe care le fac americanii cu leguma sezonului. 🤤
În timp, luna octombrie a devenit un maraton de copt și conservat pireu de dovleac pentru toate deserturile de toamnă. Și, pentru ca luna asta, vine la pachet și cu melancolie, mi-am amintit de primul video pe care l-am filmat în bucătăria lui Buni Rozi: Pumpkin Spice Cinnamon Rolls, în care am improvizat, ca o româncă adevărată, ca să compensez lipsa de ingrediente care nu se găseau la noi:
După ani de indiferență față de dovleacul copt al mamei, mi-am copt propriul dovleac (adus cu trenul la Cluj, din grădina ei din Brașov) și l-am făcut pireu. Aici a fost cu trial and error. Modul în care mama cocea dovleacul îi făcea un exterior crocant, delicios dacă îl mănânci așa gol, dar care nu mă avantaja la pireu. Astfel, am ajuns să îl coc sub capac sau sub folie de aluminiu.
Mi-am făcut propriul mix de condimente din scorțișoară, nucșoară, cardamom și cuișoare - pentru că nu găseam pumpkin pie spice la noi.
Și, cireașa de pe tort, am pus sirop de arțar pe fundul tăvii de cinnamon rolls (pentru funduri faine și caramelizate 😂).
So many good hacks pe care încă le folosesc în bucătărie! Dacă vrei să faci și tu Pumpkin Spice Cinnamon Rolls, găsești o rețetă foarte bună aici.
Tot experimentând cu dovleacul, am încercat să fac după ochi Pumpkin Spice syrup acasă și am reușit să fac un maglavais delicios cu pireu de dovleac, zahăr brun și condimente. Atâta că nu semăna deloc cu pumpkin spice latte pe care îl gustasem la Starbucks… După un pic de research am aflat de ce… siropul meu de dovleac avea prea mult… dovleac. 😅 Believe it or not, Pumpkin Spice syrup și Pumpkin Spice Latte nu conțin DELOC dovleac. De fapt, ele încearcă să reunească aromele găsite într-o plăcintă americană cu dovleac, cu ajutorul condimentelor.
Deja am bifat vizita anuală la Starbucks, cu aceeași concluzie tristă ca în ultimii 5 ani: nu mai e nici Pumpkin Spice Latte ce a fost!
Sau poate mi-am schimbat eu gusturile și mi se pare prea dulce. Dacă te tentează să faci acasă siropul Pumpkin Spice, vezi mai jos rețeta mea:
Stai cu ochii pe Insta dacă vrei să vezi ce mocktail de toamnă fain fac cu siropul ăsta! Ar fi păcat să fie folosit doar la cafele! ☺️
Și, pentru că nu pot trăi cu dulcegării toată toamna, îți mai las două rețete numai bune de făcut cu dovleac (testate și de Oana 😅):
Supă cremă de dovleac și ghimbir: se ia un butternut squash mediu, se decojește și se taie cuburi mari. Se pune la fiert împreună cu o ceapa albă mare și 4-5 căței de usturoi. Eu fierb legumele în stock de pui, dar merge bine și în apă cu sare. Se răzălesc aproximativ 2cm dintr-o rădăcină de ghimbir și, opțional încă 1-2cm de rădăcină de turmeric. Se adaugă o conservă de lapte de cocos și se pasează supa cu blenderul. Poftă bună! 🥣
O altă rețetă de toamnă cu dovleac dezvoltată pentru The Busy Baker, chili cu dovleac și curcan!
Cam atât despre dovleac! Ne auzim pe Insta cu mai multă inspirație de toamnă, când ajungem la cuptor/ cratiță!
Până data viitoare, vezi ce-ți recomandăm să iei La Pachet ⬇️
La Pachet
De ascultat - Podcastul Anei Consulea, Chef Cofetar la Zexe și owner Zelateria, În spatele vitrinei - un proiect dedicat integral cofetăriei, delicios, în care Ana, alături de invitații ei ne prezintă universul cofetarilor, cu povești din lumea “dulce și spumoasă a producției”. În podcast, Ana discută cu invitați din industrie subiecte ce variază de la gust și sustenabilitate, până la educația noilor generații de cofetari și colaborarea în industrie. Nouă ne place mult de Ana (și de invitații ei de până acum) și sinceritatea cu care abordează subiectele, iar podcastul îl simțim ca o discuție între prieteni, la ceva dulce. 🍰
De văzut - Foarte neașteptat, unul dintre canalele de YouTube pe care le devorăm de ceva vreme e a nimeni altuia decât… Matty Matheson. Dacă nu-l știi datorită carierei lui de chef-entertainer pe YouTube, sigur îl știi ca Neil Fak din The Bear. Are o energie nebună și modul lui total atipic de a găti, vorbi și trăi e o gură de aer proaspăt între atât de mulți creatori de conținut din zona food… la fel. Not for the faint-hearted! 😅
De citit - Spuneam pe Stories că am descoperit accidental revista Modern Gastro la Târgu Mureș, în cafeneaua 112 Coffee Roastery (a căror owneri sunt și inițiatorii Modern Gastro), iar apoi, datorită ei, am ajuns la Petry Bistro (BTW, luna asta trec la meniul de iarnă - suntem convinse că e la fel de bun ca cel de toamnă!) Modern Gastro este o inițiativă fondată în 2022, care promovează gastronomia modernă și tradițională cu un accent pe folosirea ingredientelor locale și susținerea producătorilor locali din România, iar primul număr al revistei a fost tipărit anul acesta, la sfârșit de august. Dacă găsești revista în format fizic prin Mureș, ia-o și bucură-te de ea, descoperă locuri vechi și noi și savurează poveștile din spatele preparatelor și a oamenilor care contribuie la revitalizarea scenei gastronomice locale. Ne-am bucura să-și populeze site-ul cu și mai multe informații despre activitatea lor, dar poate urmează! ☺️
De gătit - Vezi prima parte a newsletter-ului. 🤭
De experimentat - Îl cunoaștem pe chef Vladimir de câțiva ani, prin intermediul foodtruck-ului Vagabundos, cu specific tex-mex, iar sandwich-ul lor cubano a fost mult timp printre preferatele noastre la evenimente. Ne-am bucurat când au aflat că și-au deschis locație fixă în Cluj, Vagabundos Place, cu un meniu variat - de la brunch la lunch și curând și preparate de cină. Am fost doar la brunch deocamdată, dar abia așteptăm să degustăm și chicharrones con guacamole (un pork belly care arată demențial), padrons, tortilla de patatas și alte specialități cu specific tex-mex.
Din ce-am mâncat îți recomandăm Huevos Vagabundos - tortilla deep-fried, ouă ochiuri, pico de gallo și Scrambled Eggs & Bacon - niște scrambled cu gust de “acasă”, excelente.
Cafeaua e de la Hot Pipes Roastery - o informație relevantă pentru cei care caută cafeaua de specialitate.
Ieșim des la mic dejun în weekend-uri și ne bucurăm că avem încă o opțiune foarte bună pe listă! 🥰
Mențiune specială: Dacă ești din Cluj și ajungi la Vivo, încearcă neapărat gustul de Pumpkin Crumble Pie (că tot e topicul zilei) de la Gelateria Romana. Dacă-ți plac aromele scorțișoroase, de toamnă, this one’s for you!
Te lăsăm cu ceva inspirațional, pe final, ceva ce ne-am notat mental să punem în newsletter încă de când am ascultat primul episod al podcastului În spatele vitrinei.
Ana Consulea: Care e misiunea ta?
Andreea Moldovan (Livrez Fericire): Să fie frumos!
Așa că, orice ți-ai propune toamna asta, îți dorim să faci să fie frumos! ☺️ Și dacă vrei - trimite-ne și nouă o poză, să ne minunăm de frumosul tău!