Ideea acestui newsletter a pornit de la un anumit gust de înghețată pe care mi s-a pus pata de acum vreo 2 ani când am încercat pentru prima dată înghețată de pâine. Am căutat ulterior prin toate călătoriile, înghețătăriile și gelateriile aroma de pâine prăjită cu unt și cu miere și… nu am găsit nicăieri (poate pentru că nu mai există nimeni așa obsedat de pâine prăjită cu unt și cu miere). Chiar dacă nu sunt eu mare înghețătoreasă am zis că dacă chiar nu găsesc - fac eu. How hard can it be? Am făcut research și, deși am găsit rețete similare ca gust, niciuna nu era exact ce căutam. Așa că am făcut mix & match din informațiile găsite, am testat, retestat și am ajuns la varianta aceasta.
E cea mai bună înghețată pe care am mâncat-o vreodată, dar cu siguranță simt asta doar pentru că am făcut-o eu from scratch. E fix tipul de desert care îmi place - cremos, vanilos, cu niște aluat și ceva sărat printre. Dacă crezi că ți-ar plăcea, give it a try! Eu sigur o mai fac de câteva ori vara asta. - Oana
Înghețată de pâine prăjită cu unt și cu miere
Crutoane
5 felii de pâine - folosesc pâine cu chia de la Gook pentru rețeta asta pentru că are un gust mai nutty. Recomandarea e să faci mai multe felii decât îți trebuie de fapt pentru că o să tot ciugulești din ele. Poți folosi orice tip de pâine îți place ție.
50 g unt
2 linguri de miere
un sfert de linguriță de scorțișoară (opțional)
un vârf de sare
Preîncălzește cuptorul la 200°C.
Topește untul în tigaie. Când s-a topit, ia-l de pe foc, adaugă mierea + scorțișoara + sarea.
Taie pâinea în crutoane de dimensiunea boabelor de porumb. Ideal e ca pâinea ta să fie cât de cât tare ca să poți face operațiunea asta. Dacă e proaspătă mărunțește-o cu degetele - nu trebuie să fie nici de dimensiuni egale 100%, nici să aibă o formă anume.
Pune crutoanele peste unt și asigură-te că toate sunt acoperite.
Pune crutoanele într-o tavă cu hârtie de copt și dă-le la cuptor câteva minute până se crocănțesc - nu pleca de lângă cuptor. Legenda spune că se vor arde fix atunci când îți iei ochii de pe ele. Happened to me twice. 🔥
Baza de înghețată
250 ml lapte gras
un vârf de sare
75 g zahăr
75 g miere (eu am folosit de tei, mulțumesc Alexandra ❤️🍯)
1 păstaie de vanilie
500 ml frișcă neîndulcită (Dorna)
5 gălbenușuri
Pune într-o oală mică laptele + sarea + zahărul + mierea + semințele de vanilie + păstaia de vanilie până se înfierbântă (fără să dea în clocot).
Pune cam 40% dintre crutoane în lapte și lasă-le acolo pentru 2-3 ore. Așa vei infuza laptele cu all the goodness din crutoane.
Când ești gata să continui rețeta, separă crutoanele de lapte printr-o sită și pune laptele înapoi pe foc. Mănâncă crutoanele ce-au stat în lapte și nu spune nimănui. (sau fă un bread pudding mic).
Într-un vas bate cele 5 gălbenușuri.
Pune treptat din lapte peste gălbenușuri (ca să nu le gătești), iar apoi mută amestecul înapoi în oală și gătește crema. Amestecă continuu până când crema se îngroașă cât să acopere spatele unei linguri.
Pune într-un vas mare apă rece cu gheață și, peste gheață, pune un vas mai mic. Toarnă frișca în vasul mic.
Odată ce crema este gata, toarn-o treptat peste frișcă (ce se află în vasul de peste gheață) și amestecă în același timp ca să echilibrezi temperatura treptat.
Acoperă cu o folie și pune la frigider peste noapte.
Dimineața următoare pune crema în aparatul tău pentru înghețată. Eu am un Kitchen Aid cu accesoriu pentru înghețată și a durat în jur de 45 de minute să ajungă la consistența perfectă.
Scoate înghețata din aparat și amestecă jumătate dintre crutoanele rămase prin ea și dă-o la congelator pentru cel puțin 8 ore.
Scoate-o din congelator cu vreo 10 minute înainte să mănânci și pune peste ea crutoanele rămase, o linguriță de miere și salt flakes (am avut noroc cu sarea primită de la Ana din Islanda. Vezi aventura ei aici.)
Enjoy! 🍦
P.S. Am întrebat pe Insta ce gust credeți că are înghețata, iar unul dintre răspunsuri a fost “de jumări”. Vreau doar să fac public faptul că nu am de gând să fac înghețată de jumări, dar dacă face cineva… nu zic nu la gustat. 🥓
Chipsurile cu oțet sunt alt lucru la care-mi stă gândul (aproape) mereu. Doar în UK am găsit chipsuri cu oțet foarte bune, perfect condimentate. La noi erau într-o vreme Kettle cu oțet la Mega, dar au schimbat rețeta, iar gustul de oțet nu se mai simte așa tare. Cele de la Lidl sunt mult prea uleioase. Așa că am făcut și dintr-acelea at the expense of my marriage (ne-a mirosit casa o săptămână a prăjeală și oțet 😅). Punem rețeta pe Instagram zilele următoare.
Uite ce mai avem noi în perioada asta pe lista de pofte - de găsit, regăsit sau de făcut:
Oana
Un desert cu smochine poșate în vin cu înghețată de vanilie, chantilly de vanilie cu busuioc și cracker de susan mâncat în Marsilia - nu îl mai au în meniu, deci rămâne de… făcut
Beef spicy noodles - Dacă ajungi în Budapesta încearcă-i la Lin Mester
Un pain au chocolat la Cédric Grolet acasă (mă mulțumesc și dacă e la cofetărie, fie)
Risotto alla milanese
Canneles de Bordeaux - vreau să fac rețeta Nicoletei. Dacă știi unde găsesc ceară de albine pentru consum alimentar în Cluj - let me know. 🐝
Un langoș cu smântână și usturoi de la Langoş Şi Spălătorie din Căpușu Mare. Cine e din Cluj știe despre ce vorbesc.
Ana
Tacos. De oricare. Cu orice.
Barbacoa beef
Un chicken fried sandwich cinstit
Shawarma ca-n Iordania
Hot Dog de la Sláturfélag Suðurlands
Cannoli cu fistic care sa nu fi stat umpluți prea mult timp, ca sa rămână crocanți
Mac and Cheese 🧀
Tu ce pofte ai în perioada asta? Lasă-ne un comentariu sau scrie-ne pe Insta și hai să ne facem poftă reciproc!
La pachet
De ascultat - The Food Chain - un podcast de la BBC despre importanța mâncării în diferite domenii - de la știință, la cultură sau business și cum ajunge mâncarea pe farfuria fiecăruia dintre noi. Exploră tematici precum: Cum ne-ar putea influența inteligența artificială modul în care mâncăm, ce mănâncă medicii, cum să gestionezi un cooking burnout și multe altele. Dacă te-ai plictisit de Gastrolab, încearcă-l pe acesta.
De văzut - E posibil să fim ultimele de pe planetă care au văzut The Bear, dar dacă, prin vreo minune, nu l-ai văzut încă - pune-l musai pe listă. Primește puncte bonus pentru aparițiile teribil de comice ale lui Matty Matheson (care e și producer). 🐻
De citit - Un articol despre Summer Drinks cu un chart foarte fain. Mai avem cel puțin o lună de vară, destul cât să le încerci pe toate cele 4. Sign us up pentru Watermelon Cooler. 🍉
De experimentat - Expoziția Pălăvrăgeală sau ideologia tacâmului de la White Cuib (Cluj) care explorează rolul femeilor în bucătărie și în contextul vieții domestice. Artistele explorează și împărtășesc experiențe personale și transformă (la propriu) bucătăria într-un spațiu artistic.
Grupul Aproximativ 28 e un grup colectiv de artiste, cercetătoare și artiste-pedagog creat cu dorința de a discuta convențiile acceptate și narațiunile proiectate asupra universului feminin, de a urmări problematicile care vizează în mod direct discursul de gen și de a-și prezenta propriile povești cu privire la felul în care sunt negociate în societatea actuală raporturile dintre identitatea personală și identitatea artistică. Expoziția s-a prelungit până în 17 august. 🥠
Cam atât de la noi. Îți dorim cât mai multe mese demne de The Open Button. 😉
Yummy 🤍
Pâine prăjită cu unt și cu miere 🔛🔝