De ce să bei apă când poți să bei socată?
Îți dăm rețeta lui Buni Rozi, foolproof & numai bună de împărțit cu prietenii
Buni Rozi face socata asta de mai multe ori, în fiecare primăvară. Nu pune în ea nici drojdie, nici pâine, nici orez sau stafide. Polenul socului, lămâia și zahărul, împreună cu razele soarelui sunt suficiente pentru o socată delicioasă.
Dacă nu ai un borcan mare poți lua o sticlă de apă plată de 5 litri, din care să scoți vreo 600 ml de apă, ca să faci loc celorlalte ingrediente.
Pentru 5 litri de socată ai nevoie de:
🌿 8-10 flori de soc
🍋 3 lămâi
🍚 300-400g zahăr
💧 4,5 litri apă
Câteva mențiuni despre ingrediente:
Dacă ai adunat florile de soc dintr-un loc protejat de noxe și gaze de eșapament (adică… nu de pe marginea străzii) nu este necesar să le speli. Astfel, lași o cantitate cât mai mare de polen pe florile de soc. Polenul ajută la fermentație, deci vrem să-l prezervăm cât de mult putem. Totuși, florile trebuie curățate de frunze și, pe cât posibil, de tulpinile mai groase și de insecte.
Spală bine lămâile cu apă caldă și cu un burete curat pentru a îndepărta stratul de ceară de la exterior. Dacă găsești lămâi cu coajă netratată e și mai bine!
Folosește zahăr cat mai fin. Noi preferăm zahărul Brilliant (Diamant) pentru că se dizolvă foarte ușor. Dacă ai un zahăr mai granulat, îl poți dizolva într-o cantitate mai mică de apă înainte să o adaugi înapoi în sticlă, ca să nu te chinui să scuturi întreaga sticlă foarte mult.
Pentru cele mai bune rezultate folosește apă de izvor sau apă plată. Fermentația merge mai bine în apă netratată cu clor.
După ce ai scos cei 500-600 de ml de apă, adaugă în sticlă florile de soc, zahărul, o lămâie tăiată feliuțe și sucul de la celalalte două lămâi. Amestecă bine cu o lingură cu coadă lungă sau pune dopul și scutură sticlă pentru câteva minute (it’s a workout! 🏋️♀️).
Acoperă gura sticlei cu un tifon și leagă-l bine sau pune-i un țichi (elastic de borcan). Facem asta pentru a elibera gazele generate de procesul de fermentație. Păstrează dopul de la sticlă - îți va fi util pentru a scutura socata în zilele următoare.
Nu uita să dai jos tifonul și să pui capacul de fiecare dată când scuturi… nu ca alții, acum câțiva ani. 🤦🏼♀️
Pune sticla pe balcon/ pervaz la soare și amestec-o în fiecare zi. În funcție de vreme (cat de cald și însorit e) socata poate fi gata în 3-4 zile. Dacă e mai înorat sau răcoros, s-ar putea să ai nevoie de 4-5 zile.
☀️ Este important să faci socata într-un borcan sau o sticlă transparentă pentru ca razele soarelui să poată ajunge la socată și să o ajute să fermenteze.
Vei știi ca socata e gata când aceasta este acidulată. Cat de acidulata? Noi o preferăm ușor acidulată... sau poate doar n-avem răbdare să o mai lăsăm încă o zi. 😂 Dacă totuși ai răbdare, poți să strecori socata și să o lași afară din frigider pentru încă 12h. Cu toate astea, cu cât o lași mai mult la fermentat, cu atât socata ta va deveni mai "seacă" pentru că drojdiile vor consuma din ce în ce mai mult zahăr. Totodată, dacă nu oprești fermentația prin refrigerare, socata ta poate deveni alcoolică.
Ca să fie gata de servit, mai sunt doar doi pași. Strecoar-o printr-o sită sau chiar prin tifon și pune-o la frigider să se răcească.
Dacă nu ai timp/chef 3-4 zile, poți face un sirop simplu de soc pe care să-l bei cu apă minerală.
Pentru sirop ai nevoie de:
500 ml apă
500 g zahăr
5-7 flori de soc
10 grame de acid citric
Sucul de la o lămâie (opțional)
Le pui pe toate într-o crăticioară, dai un clocot pana se topește zahărul, lași să se răcească, strecori și-l ții la frigider până când vrei să-l folosești.
Ce spui, te bagi la o socată (sau mai multe) primăvara aceasta?
Pentru numărul viitor avem o listă de localuri/mâncătorii/băcănii din Cluj la care vrem să ajungem. Ne auzim în iunie cu niște recomandări de care să te bucuri peste vară, fie că ești din oraș, sau doar vii în vizită. 🔥 Și până atunci, dacă vrei să-ți recomandăm ceva bun în oraș, scrie-ne pe Instagram.
acum mi-ati facut pofta de socata 🤣
Yummi! Tocmai am strecurat-o. Oare sirop se face și cu flori de soc uscate?