Există multe feluri de mâncat: mâncat de supărare, mâncat de fericire, mâncat de frică și cel mai boring, mâncat de poftă sau de foame. După noi, cel mai bun fel de mâncat e mâncatul de vacanță. E important de menționat că mâncatul de vacanță nu se pune, nu se depune și CEL MAI IMPORTANT nu se ia în calcul la nicio numărătoare. Nici la bani, nici la cântar. 😅
Bine, lăsând gluma la o parte, în newsletterul de azi am vrea să vorbim fix despre asta. Cum alegem locurile în care să mâncăm atunci când suntem în vacanță? Cum să ne bucurăm de toate preparatele locale fără să o luăm razna? BTW, și Nicoleta a scris despre food FOMO în vacanță pe Fomietzsche. Ne-am băgat și noi coada puțin pe-acolo, alături de Cătălina Penciu (Eat, Cook, Travel), Adriana Sohodoleanu (Biscuit.ro) și Jo Ilie (Meal planning de care te poți ține).
Ca să poți să digeri atâta informație, ți-am pregătit 8 gânduri pe care să le iei cu tine în bagaj în fiecare vacanță în care îți plănuiești să mănânci. 😉
Do your research
Dacă ești un foodie care se respectă știi și tu că nu poți pleca în vacanță fără măcar o listă de 2-3 locuri în care se mănâncă BIIIIINEE (imaginează-ți aici un nene care se prinde de burtă în timp ce zice asta).
Uite cum facem noi:
Google - Căutăm după locații și salvăm localurile cu potențial în liste pe Google Maps. După aceea le luăm pe rând, citim reviews, le stalkerim și în liste rămân doar cele pe care vrem neapărat să le bifăm.
Site-uri de specialitate - De cele mai multe ori site-urile astea nu sunt doar despre mâncare, ci au niște secțiuni dedicate localurilor și preparatelor din zonă pe care le analizăm atent și din care extragem ce ni se pare interesant. Printre preferatele noastre sunt: Offbeat Budapest, David Lebovitz (Paris) și Will fly for food.
Instagram - Căutăm după locații și hashtag-uri. Also, sunt nenumărate conturi cu mâncare și recomandări de restaurante din majoritatea orașelor mari, cel puțin în Europa. (de tipul @milanofoodprn, @lyonfoodies, etc.) Mâncăm și cu ochii, așa că ne bucură să vedem când restaurantele dau repost la postările făcute de clienți cu bunătățile din farfurii.
Reddit - Caută după modelul [restaurants in <insert city>]. De cele mai multe ori vei găsi opinii oneste și dezbateri referitoare la scena culinară dintr-un oraș. E preferatul meu, chiar dacă lumea face mișto de mine că stau pe Reddit! (Oana)
Podcasts - Aici poate că intrăm la categoria “ce-ați mâncat stricat, ascultați podcasturi înainte să mergeți în vacanțe?”. Adevărul e că am găsit greu unele care chiar să fie de ajutor, și nu cu gazde obnoxious care se plâng că-n Europa li se servește peștele cu oase cu tot. Kimberly’s Italy, To Lisbon with love și The Splendid Table sunt trei dintre ele. E posibil să găsești și episoade punctuale despre un anumit subiect dacă verifici, cum e acesta despre New Nordic Cuisine și scena culinară din Danemarca.
Youtube/ Streaming channels - La fel ca și podcasturile (și orice altceva honestly) și Youtube poate fi hit & miss. Cumva, majoritatea canalelor de travel sunt create de oameni care-și trăiesc visul de a călători și experimenta gastronomia locală, dar nu oferă informații valoroase sau noi. În schimb sunt faine următoarele serii: Somebody Feed Phil, Chef’s Table, Anothony Bourdain’s Parts Unknown (also check eatlikebourdain.com), Ugly Delicious & Breakfast, Lunch & Dinner al lui David Chang, Stanley Tucci’s Searching for Italy, Mark Wiens’s Travel For Food, Best Ever Food Review Show (dacă poți trece peste cât e de enervant creatorul canalului, you’re in for a treat)
Odată ce am descoperit un restaurant care ne face cu ochiul, îl stalkerim ca să aflăm:
Între ce ore e deschis?
E nevoie de rezervare?
Au meniul postat? Dacă da, cum arată? E lung? Au poze? Pare “trapă”? Vând scoici în vârf de munte? Hard pass.
Au daily specials?
Despre ce prețuri vorbim?
Think beyond the plate
Ignorance is bliss, dar nu și când vorbim de călătorit. Chiar dacă iubim mâncarea, scopul vacanțelor noastre e să ne lărgim universul cu totul, nu doar culinar. Ne place să descoperim aspecte legate de cultura locală, istoria zonei în care mergem și să înțelegem cum influențează geografia locului modul în care trăiesc oamenii. Dacă nu eram curioase de aspectele menționate mai sus, n-am fi descoperit cum s-au transformat de-a lungul timpului tascas (mici localuri de familie din Portugalia) în cele mai râvnite restaurante sau cum pastel de nata a fost “inventat” ca soluție la excesul de gălbenușuri rămase în mănăstiri (foloseau albușurile la apretarea straielor monahale). Dacă n-am fi citit mai multe despre trecutul Italiei n-am fi știut de ce în Trieste se mănâncă gulyás și alte preparate de influență austro-ungară sau istoria din spatele cucina povera.
Folosește-te de tehnologie
Probabil cea mai utilizată aplicație în străinătate, mai ales atunci când vine vorba de mâncare e… 🥁 Google Translate 🥁. Ne-a surprins faptul că nu multă lume știe că prin Google Translate poți traduce real time texte, că poți traduce textele dintr-o fotografie sau că există o funcție de dictare cu traducere automată. Meniuri în islandeză sau ospătari care nu vorbesc engleză? No problem! Nu lăsa limba să stea în calea unei mese ar putea fi motto-ul nostru din vacanțe.
Alte aplicații pe care le folosim sunt:
World of Mouth - Recomandări de restaurante de la peste 500 de “culinary minds” (Ana Roš, de la Hiša Franko e unul dintre ei)
Spotted By Locals - Recomandări de la localnici foodies
SplitWise - Nu doar food wise, dar foarte utilă atunci când călătorești cu mai mulți oameni și ai de împărțit o notă. BTW, știai că și Revolut are funcție de split bill?
Taste Atlas - O enciclopedie gastronomică, un atlas global de mâncăruri tradiționale, ingrediente locale și restaurante autentice.
Cere recomandări de la localnici
Șoferii de taxi, gazda de la Airbnb, oamenii dintr-o cafenea, barmanii - toți pot să-ți ofere informații valoroase pe care nu le-ai descoperi altfel: unde mănâncă, restaurante overrated/ underrated, ce să eviți și mai ales ce preparate specifice zonei să încerci. Nu toată lumea mănâncă în oraș, însă majoritatea localnicilor ți-ar putea numi câteva dish-uri pe care să nu le ratezi din zona lor. Nu avea mari așteptări, dar fii open la a primi recomandări oneste sau răspunsuri de tipul “we eat at home”.
Cea mai bună recomandare primită de la un localnic a fost în Tenerife, restaurantul Asadero Central - un BBQ Restaurant de familie, super casual și bun. Off the tourist map, in the middle of nowhere, desigur, dar a meritat căutarea lui. (Oana)
În Islanda, Peter de la care am închiriat rulota ne-a învățat de la ce benzinării să ne luam hot dogs și de ce să nici nu încercam alți hot dogs în afara de cei de la Sláturfélag Suðurlands (SS). Ca să înțelegeți cât de mult iubesc islandezii hot dogs, vă spunem doar că i-au pus inclusiv pe timbrele poștale. În cuvintele lor, Iceland is a hot dog nation. (Ana)
Reviews - Take them with a grain of salt 🧂
Breaking news - părerile sunt subiective, de-aceea credem că pentru a-ți forma o opinie cât de cât accurate în legătură cu un local ar trebui să-l verifici din mai multe surse. Nu te uita doar după pozele alea frumoase postate de influenceri, ci caută recenziile lăsate de mătuși 50+ care pun poze needitate cu mâncare și care te pot ajuta să vezi lucrurile mai aproape de realitate. Totodată, sortează-le dupa cele mai recente (newest). Bucătarii, chelnerii neprietenoși și chiar ownerii se mai schimbă, ar fi păcat să ratezi o experiență culinară bună pentru că în 2006 Karen a primit apă minerală în loc de apă plată.
Nu toate mesele trebuie să fie o experiență
E fain să descoperi și experimentezi gastronomia locală atunci când călătorești, dar de cele mai multe ori nu e realist să te gândești că toate mesele tale din vacanță vor fi cu artificii. E ok și să mai mănânci un mic-dejun la cazare, să gătești cu produse locale, să iei câte un fruct cu tine pe drum și să nu fii mereu în căutarea următoarei mese. In the end, dacă vrei să eat like a local, adu-ți aminte că nici ei nu mănâncă în oraș în permanență.
În timpul călătoriei din Islanda, fiind o țară extraordinar de scumpă, ne-am dus cu noi pantry items și am gătit majoritatea meselor. Am mancat tuna onigiri, chili con carne, ramen, brekkie cald (cu ou) și brekkie rece (cu pateu de somon și zacuscă) sau paste. Am completat mini-bucătăria noastră din rulotă cu lucruri fresh de la BONUS (cel mai ieftin supermarket al lor) însă ne-am orientat după branduri și produse locale, nu după cele care ne erau familiare.
Vizitează piețele și profită de abundența lor
Piețele și porturile (cu fish markets) sunt un must pe lista noastră de locuri unde trebuie musai să ajungem în călătorii. De foarte multe ori, în piețe sunt și tarabe sau mini terase unde se gătește pe loc din ingredientele proaspete. Musai de bifat El Quim în Mercado de la Boqueria din Barcelona.
Tot în port, în Reykjavík, a apărut și restaurantul The Sea Baron - care își are casa în fostele barăci ale marinarilor. V-am zis de el pe stories, dar dacă ai ratat, găsești povestea lui in Highlight-ul cu Islanda.
Nu lăsa paralysis of choice să-ți strice vacanța
Ce ne place cel mai mult food wise în vacanțe este varietatea de restaurante, bucătării, preparate. Dar asta înseamnă și că, de cele mai multe ori, ne simțim copleșiți de numărul mare de opțiuni, de presiunea de a face cea mai bună alegere și de a nu regreta ulterior. Soluțiile noastre tocmai le-ai citit. ☺️
Fie ești pregătit cu opțiuni, fie preiei mentalitatea de “nu e așa important, nu e ultima mea masă".
Bonus tip: Nu aștepta până ți-e foame ca să cauți un restaurant! Am învățat asta pe propria piele! Între timp am învățat să avem la noi mereu câte un snack pentru astfel de momente. #Hangry
Sperăm că te-au ajutat ponturile noastre. Dă-ne un semn dacă ai întrebări sau vrei să te ajutăm cu recomandări din anumite zone în care am fost. Deocamdată am explorat mai mult Europa, însă așteptăm cu poftă și celelalte continente. ☺️
P.S. Încă n-am fost la cursuri de gătit sau experiențe culinare cu chefi prin străinătate, dar plănuim să facem asta în septembrie, în regiunea Puglia din Italia. Dacă ai recomandări, le primim cu drag!