🍝 Carbs = love și cu pasta, basta!
Lungi, scurte, subțirele, îndesate, umplute, cu sos sau ca garnitură - să vină la noi toate pastele!
Nu credem că suntem departe de adevăr când spunem că pastele sunt printre cele mai iubite preparate de pe planetă. Sunt așa multe lucruri de spus despre ele, încât ne-ar trebui un alt newsletter doar dedicat lor.
Unul dintre lucrurile care ni se pare fascinant la paste e faptul că le poți regăsi în aproape fiecare cultură sub o formă sau alta. (Nu arunca cu pietre, folosim foarte liberal termenul de paste ca fiind mixul dintre o faină + apă +/- ou.)
E o nedreptate că prin paste cu toții ne gândim de fapt doar la cele din Italia, pe când ele se regăsesc ca spaetzle în Germania, orzo în Grecia, noodleșii asiatici (soba, ramen, udon, lo mein, etc.), manti în Turcia, pelmeni în Rusia, Idiyappam în India & the list goes on. Să nu uităm de tăiețeii noștri de casă pentru care am da toate pastele italienilor. 😁
Breaking NEWS - Originea pastelor e încurcată undeva în ițele istoriei și nu se poate atribui cu siguranță italienilor. Cu toate acestea, italienii au jucat un rol important în popularizarea pastelor în întreaga lume, și pentru asta le suntem recunoscătoare. 🥰
De fapt, ideea newsletter-ului de azi pornește chiar de la o excursie ratată în Italia toamna trecută (mulțumim Wizz, că ne-ai anulat zborurile), unde plănuiam să facem o clasă de gătit paste cu o nonna. Nu am avut parte de experiența originală, însă am avut noroc de a second best - un curs de paste cu un chef italian, la noi acasă, în Cluj. Când Mirco, de la Pasta e Basta, ne-a propus să luăm parte la cursul lui am zis un SI, CERTO! răspicat.
Mirco e chef de peste 15 ani, specializat în bucătăria… ai ghicit, italiană. A călătorit prin toată lumea, a gătit pe vas și pe uscat și apoi s-a stabilit în România, unde și-a urmat inima - tipic italian. :)) Ne-a câștigat rapid cu o englezo-româno-italiană simpatică și cu un NO ardelenesc, vero.
Cursul e mai mult o introducere în cum se fac pastele, o oportunitate bună să încerci niște aparate și ustensile cu care altfel nu ai avea ocazia să lucrezi. Ideea cu care am rămas e că nu e chiar atât de greu să faci paste, dar e important să știi câteva elemente de bază cum ar fi:
Ingredientele sunt puține, așadar ele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Pentru un aluat top - folosește făină Semolina, de grâu dur (la noi se gaseste de la Caputo si La Molisana) și ouă cât mai proaspete.
Consistența aluatului can make it or break it - de exemplu, aluaturile mai moi (cu un procent mai mare de hidratare) sunt recomandate pastelor umplute, cum sunt ravioli, pe când cele mai uscate sunt ideale pentru paste lungi, spaghetti sau tagliatelle.
Aluatul trebuie să se odihnească pentru a fi hidratat corect și pentru a lăsa glutenul să se dezvolte. Astfel, va fi mai mai ușor de manevrat.
Dacă folosești apă în aluatul tău - pastele vor avea o durată de viață mai mică - adică vor expira mai repede din cauza mineralelor din apă.
Resturile de aluat pot fi foarte ușor refolosite în supe sau alte mâncăruri. Nimic nu se aruncă! (asta ne-a plăcut mult pentru că e în ton cu rezoluția noastră de a fi mai puțin wasteful cu mâncarea pe care o gătim)
În prima parte a cursului Mirco a pregătit un aluat simplu, din care a făcut niște spaghetti alla chitarra (adică pătrățoase, nu circulare precum spaghetti clasice) - asta pentru că a folosit o chitarra - un instrument tradițional italian folosit în tăierea aluatului.
Apoi, am învățat să întindem aluatul de paste (pregătit în prealabil de Mirco) și să-l manevrăm astfel încât să facem niște ravioli frumoși. Am folosit un aluat colorat cu sfeclă, ca să fim în ton cu luna iubirii, umplut cu ricotta, mascarpone & căpșuni (shocking, we know). Ne-a plăcut faptul că am trecut cu toții prin fiecare etapă a lucrului cu aluatul de paste, de la rulat și întins până la obținerea consistenței dorite, la tăiat și umplut.
Am luat o pauză de masă în care am savurat niște gnocchi cu sos de roșii și busuioc. Am mâncat și mai buni, dar am apreciat elementul surpriză - bucățile de slăninuță.
La final, Mirco a fiert raviolii făcuți de noi și i-a garnisit cu ulei de busuioc & ierburi și i-a servit. Ta-daaa! Am făcut niște paste frumoase, nu?
Cursul lui Mirco e o oportunitate bună de activitate pentru teambuilding-uri, evenimente de familie, zile de naștere sau de oferit cadou unui foodie. Din fericire, Clujul e pe o pantă ascendentă în ceea ce privește evenimentele de acest tip și ne bucurăm să vedem că apar din ce în ce mai multe.
Vezi pe Insta mai multe momente din timpul cursului de paste la care am fost și noi!
Pe final, îți lăsăm o rețetă de paste dezvoltată de Ana. O rețetă fresh care ne scoate foarte des din impasul “Ce mâncăm la cină?”, mai ales atunci când nu prea avem mâncare în casă. Sperăm că te inspiră și pe tine pentru o cină sau un prânz rapid, fără carne.
🍋 Pasta al Limone
Când apar verdețurile și legumele proaspete îți dăm și câteva rețete de salate reci cu paste care dau lovitura cu fiecare caserolă pusă la muncă și cină rapidă de primăvară-vară. 🥰
Nu ne luăm des paste în oraș, sincer sunt puține locurile în care chiar merită să dai bani pe o porție de paste. Dar avem 4 locuri unde am merge oricând pentru o porție generoasă.
Olivo - Cluj - Paste cu unt și creveți - din păcate nu le mai au în meniu, dar dacă e un loc în care să mănânci paste bune în Cluj - this is it. Din meniul nou îți recomandăm campanellele cu burrata și pesto de ardei copt (nepozate, doar gustate din farfuria altuia 😅)
Artegianale - Brașov - Tortellini di Modena fonduta di Parmigiano Reggiano
Bistro de’l Arte - Brașov - Paste cu felii de mușchi de vită, sos de ceapă rumenită, trufe, smântână și brânză maturată
Gemellini - Cluj - Tagliatelle funghi misti e salsiccia
P.S. Știai că Barilla au câteva playlist-uri pe Spotify, pe care le poți folosi ca guidance pentru cât trebuie să fierbi pastele? Pune apa pe foc, așteaptă să dea în clocot, pune pastele și dă drumul playlist-ului aferent tipului de paste gătite. Când e gata playlist-ul, ar trebui să fie gata și pastele. Cu toate că suntem fane La Molisana, nu putem să nu dăm credit acestei idei creative pe care ne-am fi dorit să o avem noi. 🤪
Până luna viitoare, ne auzim pe Instagram!
Delicios de savuros! Fug sa pun apa la fiert...
Cu ciuperci. Am avut ceva pachetel pregatit cu ciuperci uscate si condimente multe. Am adaugat niste champinioane si ...basta